Intervju med iransk flykting från ”Misstro oss inte”

Mehdi Sheikh Najdi, en av de drivande iranska flyktingarna frånMisstro oss inte träffar Rättvisepartiet Socialisterna och berättar om den strid de tagit för sina liv.

Mehdi är uppvuxen i en familj med muslimska traditioner. Men när han blev student så tänkte han på systemets problem.
– Så länge du håller med de islamiska organisationerna så är de tysta, men har du en annan uppfattning, visar de en den värsta tänkbara repressionen. Jag fick lära mig vad diktatur verkligen betyder, berättar Mehdi. Diktaturen i Iran handlar inte bara om att kkontrollera media eller ha alkoholförbud, utan också vad folk tänker och tycker om den islamiska organisationen.

Mehdi beskriver att den iranska regimens högsta andlige ledare Khameneis ord fungerar som lag, som om det vore skrivet i Koranen eller var guds röst, av regimanhängare. Mousavi, som försöker visa sig som en opposition, hade en del konflikter med Khamenei. Då Ahmadinejad, som jobbat för Basiji, säkerhetspolisen, under många år så är han att föredra då Khamenei har lättare att kontrollera honom och Mehdi menar att det var därför Khamenei hjälpte Ahmadinejad att bli president 2009.

Vidare berättar Mehdi om den ökade repressionen i Iran som kom som en följd av den rädsla det finns för att den arabiska våren skulle sprida sig till landet.
– För över en månad sedan skickade Iran två terrorister till USA för att mörda en saudiarabisk diplomat på ett konsulat, och detta för att skapa kaos i andra länder och stärka sin egna position i regionen. Iran vill dessutom införskaffa kärnvapen så att de har en bättre utgångspunkt på en internationell bas. Men det finns en lustig sak när det kommer till Iran; när de torterar, mördar, fängslar och avrättar människor, så menar de att detta sker i samtycke med Gud. Men det betyder i så fall att Gud är en diktator!

2003 kom Mehdi till Sverige och sökte asyl av religiösa och politiska skäl. Fast eftersom regimen använder religion som ett politiskt vapen, så menar Mehdi att det egentligen blir samma sak. Men i alla instanser som Mehdi ansökte om asyl fick han avslag.
– Jag lämnade både bilder och videoklipp som visade att jag verkligen inte kunde återvända. I december diskuterade jag och tre andra flyktingar från Iran om vad vi skulle göra. I Iran var exempelvis jag anställd på en myndighet, var egen företagare och psykolog på universitetet. När jag redogjort detta för Migrationsverket så trodde de mig inte, och då kom vi på namnet Misstro oss inte för vår kamp. Det här flyktingnätverket växte och vi bjöd in andra flyktingar för att kämpa för våra rättigheter tillsammans.

Mehdi känner flera olika motsåndsorganisationer som jobbar mot den islamistiska regimen även i exil, och bjöd in dessa såsom Komala att vara med och hjälpa dem. Och den första mars började Misstro oss inte med en sittstrejk i Smyrnakyrkan vid nära Järntorget, och bjöd in alla asylgrupper och organisationer så att de skulle kunna lära känna varandra. De tog även kontakt med all svensk media, oppositionsmedian i Iran och även media i Turkiet.
– Vi hade även kontakt med FN och Europadomstolen. Den här kampanjen blev känd internationellt, fransk och turkisk media skrev om detta, över 200 iranska sajter skrev om oss och vi kom ut i svensk media väldigt mycket. Även regimens media skrev om oss. De sade att vi inte var oppositionella utan homosexuella (innebär dödsstraff) och att vi inte var viktiga . Men om vi inte var viktiga, varför skrev de då om oss?

– Alla i gruppen och deras namn är nu kända av regimen. När Reinfeldt var i Göteborg under omvalet så lyckades vi konfrontera honom. Vi hade då varit i hungerstrejk i två veckor, och vi frågade honom varför han inte hade kommit och träffat oss. Och han svarade att han visste att vi var i en svår situation men att han inte ville blanda sig in i våra fall. Den första maj hade vi nämligen ställt upp tält på Gustaf Adolfs Torg och påbörjat en hungerstrejk. När vi satt upp tälten kom Lars Ohly och träffade oss. Och vi lyckades sen organisera ett möte i riksdagen där vi kunde tala om vår situation.

Nu efter denna långa period av kamp, har tolv stycken av de 79 flyktingarna fått uppehållstillstånd. Fem stycken har fått avslag. Mehdi väntar fortfarande på svar.
– Rätt nyligen sades det på radion att Mikael Ribbenvik från Migrationsverket gjort uttalanden om att regimen övervakar flyktingar även i Sverige. Vi har haft protester utanför iranska ambassaden, vi har tänt 1000 ljus för frihet mot den iranska regimen för de politiska fångar som inte lyckats undkomma repressionerna och haft demonstrationer mot diktaturen. Migrationsverkets uttalande är jag övertygad om kommer som press från det vi har gjort.

Amer Mohammed Ali

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: