”Första steget mot en ny rörelse är taget”

Idag samlades 60 personer i Borås för lanseringen av Asylrörelsen och under den gemensamma parollen ”Återinför rätten till asyl”.


Stefan Berg, konferencier och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna inledde demonstrationen med att tala om Asylrörelsen och om de utvisningar man har lyckats stoppa med hjälp av blockader och protester.

Första talare ut var Minela Mahmutovic från Rättvisepartiet Socialisterna:
– Kampen mot rasismen och mot den omänskliga flyktingpolitiken är en ytterst politisk fråga och innebär också en kamp mot högerpolitiken och den internationella kapitalismen som genom krig och fattigdom tvingar människor på flykt. Det är därför det behövs ett nätverk som Asylrörelsen i Borås, som samlar vänstern, arbetare och flyktingar gemensamt och
kämpar för våra rättigheter och mot alla attacker från högerpolitiken.

Från Sveriges Socialdemokratiska Ungdom (SSU) talade Anton Löberg:
– Det är viktigt att komma ihåg att jag har mer gemensamt när det gäller klass än tillhörighet baserad på geografi.

Från Iranska Flyktingrådet talade Omid Salehi:
– Den svenska polisen agerar som om att Sverige är en krigszon. När polisen behandlar flyktingar som brottslingar så agerar de som nazisterna under 1930-talet.

Talade gjorde även Hicham El-Horr från Ung Vänster.

Landsomfattande så hölls det även flera demonstrationer, bland annat så höll Asylrörelsen i Stockholm en demonstration där upp till 400 personer samlades. I Göteborg, Malmö och Uppsala så höll även studentorganisationen IFMSA – i stöd för Vårduppropet, en demonstration på krav om papperslösas rätt till vård.

De demonstrationer som idag ägt rum runt om i Sverige visar att kampen för asylrätten har blivit en högst aktuell fråga och att kapitalismens attacker inte står obesvarade.

Dagens framgångsrika demonstration och lansering av Asylrörelsen i Borås är ett resultat av att nätverket lagt tid på aktion och inte diskussion.

Kampen mot den statliga rasismen och kampen för asylrättens återinförande är en högst politisk fråga och ska därför aldrig avpolitiseras. Organisationerna i nätverket har redan från första planeringsmöte försvarat rätten till att alla partier och föreningar ska ha rätt att sälja sitt egna politiska material, bära sina egna fanor och banderoller. Demonstrationen i Borås visar den bredd som finns i nätverket och att det som krävs är ett socialistiskt program som kan riva kapitalismens murar.

 Linnéa Wallberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: