Efter fackens nej – varsla om strejk

Avtalsförslaget innehöll för låga löneökningar och det är omöjligt att acceptera den nivån. Det skulle innebära löneökningar med en årstakt på 2,4 procent och inte ge tillräckliga reallöneökningar. Av den anledningen sa IF Metall och övriga fackförbund i Facken inom industrin nej till opo:s (opartiska ordförandena) slutbud.

Arbetsgivarna sa ja till skambudet. Fackens nej till skambudet måste nu följas av konfliktvarsel.

Opo:s slutbud innehöll bara en lönehöjning på totalt 2,6 procent på 13 månader. Det är en löneökning som ligger klart under inflationstakten.

Inflationstakten, det vill säga förändringen i konsumentprisindex (KPI) under de senaste tolv månaderna, var 2,9 procent i oktober, enligt Statistiska centralbyrån. Många arbetarhushåll går back i år, till följd av de extremt låga löneökningarna, ökade bostads-, låne, och elkostnader.

” Inga ekonomiska förbättringar i sikte för de flesta löntagarhushåll. För andra året i rad väntas en försämrad eller oförändrad ekonomi. Det visar Institutet för Privatekonomis prognos för hushållens ekonomi januari 2012 i en jämförelse med hur det såg ut januari 2011. Hushåll med rörliga bolån hör till dem som får störst försämring i kronor räknat.” Så sammanfattade Swedbank sin senaste prognos om hushållens ekonomi, som publicerades samma dag facken sa nej till opo:s bud. Storbolagen redovisar fortfarande höga vinster och aktieutdelningen beräknas öka med tio procent nästa år. Nu är det löntagarnas tur. Varsla om strejk för rejäla lönelyft och trygga jobb.

RS/Offensiv den 1 december

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: