Vårdnedskärningarna: Politikerna offrar barnen först

Nu är beslutet om nedskärningar inom Sahlgrenska Universitetsjukhuset fattat och återigen har högerpolitikerna visat vad de står för – och att vi inte kan vänta med att protestera. 250 miljoner ska sparas in och konsekvenserna blir enorma för personal och patienter.

Ända sedan oktober då politikerna först gick ut med att åtminstone 500 miljoner skulle sparas så har politikerna i regionen och ledningen på SU velat fram och tillbaka – inga besked har kunnat ges och informationen har varierat från olika nivåer i hierarkin. Detta har sannolikt bidragit till att protesterna har varit tveksamma.

Inför 2012 gäller absolut anställningsstopp för SU och redan nu har man slutat förlänga vikariet. Barnakuten drabbas hårt, där försvinner en tredjedel av läkarna och de första går redan i december. Målet är att alla vikarier ska vara borta i mars.

– Delar barnkirurgin och -ortopedin får stängas eftersom läkare som jobbar där måste flyttas över till barnakuten, säger Henrik Almgren, verksamhetschef, till GP den 29/11.

En given följd av nedskärningarna är färre vårdplatser och kortare vårdtid, det vill säga större risk för felbehandlingar och misstag till följd av ökad stress. Nu är den genomsnittliga väntetiden på barnakuten fyra timmar och bara hälften av patinetena får träffa läkare inom en timme, som är det uppsatta målet. Almgren säger att han inte tror att väntetiderna kommer påverkas av nedskärningarna men menar att man kommer behöva bli bättre på att hänvisa patineter tillbaka till primärvården. Tydligare än så kan man inte säga att man ska hålla nere tiden i kö genom att avvisa fler patienter.

Vårdgarantin innebär att sjukhuset löper stor risk att behöva köpa in vård från andra sjukhus vilket tillsammans med ett ökat behöv av hyrpersonal – trots den uttalade ambitionen att minska användandet av bemanningsföretag – visar på kortsiktigheten i politikernas agerande. Budgeten tillåts vara lag och sätts över alla andra mål.

Den 25 november demonstrerade ett hundratal mot nedskärningarna inom psykiatrin, samma dag som man beslutade att stänga två slutna vårdavdelningar. Initiativet var taget av patientger och anhöriga, och trots att fackförbunden Kommunal och Vårdförbundet var inbjudna och informerade m protesten lyste man med sin frånvaro. När Offensiv intervjuade Elisabeth Flygare från Vårdförbundet så sa hon att facket inte tänkte delta i demonstrationen:

– Vi har våra vägar och det är genom förhandling.

Sällan har det stått så tydligt att facken lämnar sina medlemmar i sticket när politikerna dikterar nyliberala nedskärningar och privatiseringar och gång på gång driver igenom uttalat arbetarfientlig politik. Den massiva protestvåg som är nödvändig för att stoppa den vansinnespolitik som i en enad front mot arbetare och fattiga drabbar oss alla kommer inte starta i de etablerade arbetarorganisationerna. Majoriteten som beslutar om nedskärningarna i Västra Götaland består av S, V och MP. I SU:s styrelse sitter S som ordförande och M på viceposten. På fredagens demonstration gick man ut och gemensamt förklarade varför nedskärnignarna är nödvändiga och rättfärdigade.

Protesterna måste komma underifrån, i nya nätverk eller från den struktur som etablerats av Vårdreform under året. Man kan inte heller vänta tills effekterna gjort sig kännbara. Personalen på sjukhusen vittnar om en vilja att protestera och att organisera sig – man måste smida medan järnet är varmt för att inte förlora detta moment och för att kunna förklara vad alternativet till politikernas budgetfundamentalism och fackens passivitet är.

Den enda möjliga vägen framåt är att arbetarna själva organiserar kampen och att genom styrkan i rörelsen tvinga fackförbunden att ansluta sig till den för att kunna använda dess strejkvapen mot politikerna.

Stefan Berg

GP

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: