Demonstration: Stoppa nedskärningarna inom psykiatrin

Efter att man i slutet av oktober inte kunnat nå någon vårdöverenskommelse mellan sjukhusen i Västra Götalandsregionen och hälso- och sjukvårdsnämnderna har nu politikerna backat på de tidigare utannonserade nedskärningarna.

Men detta betyder inte att hotet är över. Det regionspolitikerna har beslutat om är att istället förlänga 2011 års vårdbeställningar och ekonomiska ramar. Beslutet är fattat av regionens majoritet bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

– Vi har fattat ett beslut att begränsa löneutrymmet till 2,1 % för de inom vårdområdet och utöver detta göra restriktivare bedömningar vid anställningar, det vill säga lyfta upp besluten på en högre chefsnivå, säger Mats Friberg, ekonomidirektör på Västra Götalandsregionen till Offensiv.

Men Elisabeth Flygare, Vårdförbundet, talar om anställningsstopp och nollvikarierande.

– Arbetsgivaren säger att det råder ”ekonomisk övertalighet”, alltså att personalstyrkan är för stor för att man ska ha råd att betala ut löner. Man löser detta genom att öppna upp för möjligheten att flytta på personal, men det kan bli kaos eftersom kompetensområdena är olika. Samtidigt har vi fått signaler från medlemmarna att cheferna inte kommer godkänna några semestrar förrän i sommar. Det betyder att vi blir färre och att vi inte får möjlighet till återhämtning. Det här känns inte jättebra och omåttligt tungt.

Beslutet som ska fattas rör hela regionen och dess samtliga sjukhus. Behovet av protester ökar nu för varje dag. Politikerna och ledningarna på sjukhusen skickar ut rökridåer i form av budgetresonemang och det bollas med siffror som delas upp i effektiviseringskrav och budgetobalans. Man döper om nedskärningar till vårdöverenskommelser, men faktum kvarstår – det som händer är fortsatta attacker på vår gemensamma vård och besluten fattas i ett spel som pågår högt över våra huvuden.

På fredag den 25 november kommer ett första initiativ till fortsatta protester då Stoppa nedskärningarna inom psykvården kallar till demonstration för att protestera mot att SU:s ledning förväntas klubba igenom beslut om nedskärningar.

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: