Asylrörelsen: Återinför rätten till asyl!

Inbjudan till planering inför demonstration i Borås den 3 december

Denna inbjudan går ut till Borås samlade vänster – SSU, Ung Vänster, Vänsterpartiet, SAC samt invandrar- och flyktingföreningar.

Asylrörelsen bjuder in till en demonstration i Borås den 3 december under parollen ”Återinför rätten till asyl”. I Göteborg har Asylrörelsen funnits sedan 2008. Ett år senare etablerades nätverket i Norrbotten samt i Malmö. På grundningsmötet för Asylrörelsen Stockholm den 27 oktober beslutade man att organisera en demonstration – om möjligt rikstäckande – den 3 december och nu tar Asylrörelsen i Borås initiativ till detta.

Asylrätten har varit under ständig attack sedan 80-talet och under de senaste åren har vi som arbetar aktivt med frågan märkt av ett kraftigt försämrat klimat med brutalare beslut och även brutalare våld mot de flyktingar som utvisas från Sverige. Exemplen är många. Ali Mansouri skulle utvisats för några veckor sedan och myndigheterna försökte genomföra detta på olaglig väg – utan att ha meddelat Alis advokat drogade man ner honom, man band honom och misshandlade honom och det var endast tack vare hans egna protester som piloten vägrade lyfta planet.

När detta skrivs har Ali suttit isolerad i 89 dagar helt utan stöd i lagen. Så ser Sveriges flyktingpolitik ut idag och detta är de yttersta konsekvenserna av den politik som förs inte bara i Sverige utan i hela EU.

Enligt en undersökning som Europarådet själva presenterade så har 2 000 flyktingar dött när de försökt fly över Medelhavet. Human Right’s Watch har granskat Frontex arbete vid den grekisk-turkiska gränsen och konstaterar att regelmässiga övergrepp begås: Manliga och kvinnliga flyktingar ihopträngda i överfulla celler (på en polisstation fanns 97 personer i ett utrymme avsett för 30 personer), våldtäktsanklagelser och minderåriga som förvarats tillsammans med andra flyktingar som de inte haft tidigare kontakt med. Rapporten säger också att det är vanligt med misshandel som straff för de som protesterar.

Nu samlar Asylrörelsen till en demonstration för att protestera mot detta och återigen visa på det breda stöd som finns för kampen mot Svergies flyktingpolitik och de inhumana deportationer som dagligen sker från Sverige. Vi vill uppmana inbjudna organisationer att ansluta sig till demonstrationen och komma på ett gemensamt planeringsmöte.

RS Borås

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: