Kristallnatten: Antirasismen behöver ett program

Ett 80-tal personer samlades ikväll på Stora Torget i Borås under parollen mot rasism och främlingsfientlighet, för att lyssna till tal och gå i ett fackeltåg.

Manifestationen präglades dock av en opolitisk stämning och i inget av talen, förutom Rättvisepartiet Socialisternas, gavs några svar eller exempel på hur rasismen ska bekämpas. Stefan Berg, RS, avbröts av borgerliga delar av arrangörsgruppen när han pekade på den nyliberala politiken som orsak till rasismen och manade till fortsatt kamp mot klassorättvisorna. Talet uppskattades dock av den del av publiken som kommit till manifestationen för att ta del av ett antirasistiskt budskap, och efterföljdes av stora applåder.

Direkt efter att facklorna släckts kom en representant för arrangörerna fram och kritiserade RS med argumenten att syftet med Kristallnatten är att hålla en minneshögtid för nazismens offer och att man inte kan göra det till en fråga om höger- eller vänsterpolitik. Representanten sa också att RS inte kommer att få delta nästa år. Men vem som utsett denna till att helt själv kunna ta ett sådant är ett frågetecken. Demonstrationen arrangerades av flera ingående organisationer och ett utvärderingsmöte hålls först om en vecka.

Det var dock inte bara RS som kritiserades och censurerades av borgarna som trots allt var i klar minoritet såväl på manifestationen som i arrangörsgruppen. Medlemmen från Kommunistiska Paritet som var på plats tvingades ta ner sin flagga. En representant för Iranska Flyktingrådet, som också mobiliserat till demonstrationen, ville tala men ombads inte nämna att flyktingar drunknar i Medelhavet när de försöker ta sig in i EU. Hans svar till arrangörerna var att ”om jag hade accepterat politisk censur hade jag stannat kvar i Iran”. När SSU och Ung Vänster startade en talkör för internationell solidaritet i fackeltåget tystades man av en demonstrationsvakt. De borgare som talar om rasistiska SDs rätt att uttrycka sig försöker här medvetet att tysta vänstern

Men manifestationen talade sitt tydliga språk – svar på hur rasismen ska bekämpas behövs och efterfrågas, det märktes tydligt då demonstranter kom fram till RS för att köpa Offensiv efter partiets avbrutna tal.

På manifestationen som samtidigt ägde rum i Trollhättan blev deltagarna hotade och trakasserade av maskerade nazister från Svenskarnas Parti (SvP). LUF bjöd in SD i Borås, skulle man också bjudit in SvP som trots allt vann ett kommunalt mandat i Grästorp? Att mobilisera till en antirasistisk demonstration utan att samtidigt uppmana till kamp för att stoppa rasism och nazism är att utsätta sig själv och andra för risker. Som antirasister har vi ett ansvar att stå upp för orden ”inga nazister på våra gator”.

Rättvisepartiet Socialisterna tror inte att nazisterna kommer stoppas av hycklande högerpolitiker eller kulturaktiviteter. Vi är övertygade om att nazisterna måste bekämpas. Kampen mot rasism och nazism startar på skolor, arbetsplatser och bostadsområden och slutar på gatorna.

Rättvisepartiet Socialisterna säger inte en gata, inte ett torg åt nazister och rasister – ingen plattform åt främlingsfientlighet. Vad som kan stoppa nazisterna är att visa vilket motstånd som finns emot dem. Att arbetarklassen mobiliseras för att stoppa deras aktiviteter och möten, samtidigt med aktiv kamp mot högerpolitik och kapitalistisk kris – för jobb, vård, utbildning och bostäder för alla.

RS Borås

Annonser

3 Responses to Kristallnatten: Antirasismen behöver ett program

  1. roger bielecki skriver:

    Hevete va många som kom!Trodde jag inte!

  2. Kampen mot rasism är en aktuell fråga, allvaret i situationen idag engagerar. Sedan var en stor skillnad i år gentemot förra året, Rättvisepartiet Socialisterna har etablerat sig i Borås.

  3. […] i Göteborg demonstrerade RS Väst även i Uddevalla, Borås och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: