LUF beredda att bjuda in nazister till 9 november

Demonstrationen i Borås till minne av Kristallnatten organiseras av ett ”folkfrontsnätverk” Boråsare mot Rasism. Ett brett samarbete mellan ett flertal organisationer från vänster till höger. Liberala Ungdomsförbundet (LUF) har dessutom bjudit in rasistiska Sverigedemokratisk Ungdom att delta.
Beslutet att bjuda in SDU togs av Mona Hammoud, ordförande för LUF Borås, trots att en majoritet av deltagande organisationer röstade emot. När Offensiv frågar Mona Hammoud varför man bjöd in rasisterna svarar hon att ”det är för att SD sitter i riksdagen”.

Du tror inte att rasistiska SDU skulle skrämma bort invandrare från att delta i manifestationen?

– Det kanske är förståeligt att folk inte vill demonstrera med SDU. Jag vet inte vad jag ska svara. Jag kan delvis hålla med om att SD är ett rasistiskt parti även om jag föredrar att inte kalla folk för rasister, alla får ha en åsikt. Vi kan samarbeta även med dem vi inte håller med, till exempel Vänsterpartiet trots att de är kommunister.

Om nazistiska Nationaldemokraterna satt i riksdagen skulle ni bjuda in dem?

– Ja det skulle vi, säger Mona.

Vad LUF anser att rasister och nazister har att göra på en antirasistisk demonstration är en gåta. När SD och SDU demonstrerade i Malmö hade de bjudit in talare från den italienska fascistorganisationen La Destra. La Destra har gjort sig ökända i Italien när de använder Hitlerhälsningen på sina möten och hetsar mot romer. Tidigare har SD bjudit in talare från våldsamma English Defence League för att diskutera ”hotet från islam”. Hur LUF Borås resonerade när man bjöd in rasisterna är omöjligt att få ett svar på.

Anna Klaar som är ordförande för SSU Borås röstade emot att man skulle bjuda in rasister.

– Vi ser ett stort problem i detta. Om SDU deltar är det många från SSU som inte kommer demonstrera.

Alida Johansson från Ung Vänster går längre:

– Om SDU deltar så drar sig Ung Vänster ur arrangemanget.

Rättvisepartiet Socialisterna är beredda att samarbeta med alla sanna antirasister, men kommer aldrig acceptera att högerkrafter tillåts splittra kampen. RS står för enighet i arbetarrörelsen mot rasism och fascism. Samtidigt lyfter Rättvisepartiet Socialisterna fram vår syn på att grunden till rasismen är klassklyftorna och högerns attacker mot samhällets utsatta, det vill säga fattiga, arbetare, sjukskrivna, pensionärer och flyktingar. För en effektiv kamp mot rasism krävs det att man kopplar detta till kampen mot högerpolitiken.

Högerpolitikernas tandlöshet inför antirasismen har sällan blottats som nu. På 1930-talet var antisemitism utbrett även bland etablerade politiska partier. Nu har islamofobin tagit dess plats som rasistiskt huvudargument och faktumet att LUF bjuder in ett rasistiskt parti visar på dess fullständiga ovilja att lära av historien. Folkpartiet går nu i bräschen för attacker på flyktingar och invandrare när man till exempel lyfter frågan om språktest eller försöker flytta fokus från nedskärnignar och välfärdsnedrustning genom att starta debatt om förbud mot burka.

Rättvisepartiet Socialisterna står för enad kamp mot rasism och högerpolitik.

Stefan Berg

Annonser

2 Responses to LUF beredda att bjuda in nazister till 9 november

  1. […] LUF beredda att bjuda in nazister till 9 november Like this:GillaBli först att gilla denna post. […]

  2. […] LUF beredda att bjuda in nazister till 9 november […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: