Fortsatt vårdslakt – nu krävs protester!

Den 12 oktober meddelade Sahlgrenska Universitetssjukhusets (SU) ledning fackförbunden på sjukhuset att nya besparingar är att vänta under 2012. Inte mindre än 550 miljoner kronor ska skäras bort från den redan hårt ansatta vården på SU.

– Det motsvarar 1000 tjänster, säger Marita Tenggren på Vårdförbundet till GP 12/10.

Även sjukhusledningen befarar att 2012 kommer bli ett svårt år för vården. Lars Rydhede som är personaldirektör på SU säger till Offensiv att de räknar med stora konsekvenser och att det kommer påverka sjukhusets personalstyrka.

Regionfullmäktige satte budgeten för 2012 i slutet av september, med utgångspunkt i ett stort underskott för regionens sjukhus. Enligt Jonas Andersson (FP), vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden så är siffrorna för underskottet oklara:

– Sjukhusen själva räknar till ett underskott på en miljard, men det tror jag är i överkant. Siffror runt 500 miljoner har figurerat men själv tror jag att det rör sig om närmare 400 miljoner, säger han till Offensiv.

Nu är det upp till SU:s ledning att representera styrelsen i förhandlingar med nämndkansliet, men oavsett vad man kommer fram till så är det svårt att se en utgång som inte innebär kraftiga nedskärningar och attacker på personal och patienter. Detta innebär att SU kommer genomföra mångmiljonbesparingar för femte året i rad.

Även under 2005 och 2006 drogs man med negativa årsresultat enligt Läkartidningen (7/2 -07). Tidigare års nedskärningar har resulterat i att åtminstone 1 000 jobb försvunnit. Antalet vårdplatser har minskat kraftigt och man har stängt flera vårdavdelningar. 2010 tog man fram en lista över diagnoser som skulle ”nedprioriteras”, det vill säga nekas behandling helt och hållet eller flyttas ned i kön.

Gång på gång har patienter och personal larmat om orimliga förhållanden på avdelningarna, men man har mötts av kalla handen från beslutsfattarna. Istället så har ledning och politiker skrutit om att man lyckats slakta arbetstillfällen utan att varsla, man har istället infört vikarestopp, stängt avdelningar och redan 2009 började man med tätare helgtjänstgöring, någonting som verkar oerhört belastande på en redan ansträngd personalstyrka.

I maj förra året gick 37 underläkare på Drottning Silvias Barnsjukhus ut i debattartikel i GP:

”Läkare och annan sjukvårdspersonal på vårt sjukhus signalerar ständigt om missförhållanden, men inget eller litet görs. Politiker och chefer som sitter långt från kärnverksamheten beslutar om besparingar som i praktiken omöjliggör en patientsäker vård.”

De tre sjuksköterskor som efter Vårdreforms protester den 17 september på GP debatt kritiserade nedskärningarna drog liknande, men längre, slutsatser: Om man i stället för att rationalisera den kliniska verksamheten inte borde effektivisera organisationen som styr den, skrev de.

Protesterna som organiserats av Sjukvårdsreform under våren, sommaren och hösten har samlat tusentals bland personal, patienter och anhöriga. Men detta har inte varit nog för att stoppa regeringen  och höstbudget innehöll en rad attacker på sjuka och äldre, bland annat höjd patientavgift för vård och läkemedel. Nu annonserar man fortsatta nedskärningar på vården, i skuggan av den globala ekonomiska krisen och effekterna det har på Sveriges ekonomi. Istället för att göra verkliga satsningar på vård och omsorg fortsätter politikerna den utstakade nyliberala vägen, med nedskärningar och minskade budgetar. Utan en opposition som kan ta ledningen för en motståndsrörelse mot detta så måste initiativet tas underifrån, med krav på deltagande i förhandlingarna mellan politiker och sjukhusledning, och facklig vetorätt mot nedskärningar och varsel.

Det kontaktnät som Sjukvårdsreform skapat måste nu mobiliseras för att kraftfullt signalera till fackförbunden att det är dags att ta striden. Upprop borde spridas på landets sjukhus och personalen måste gå ut i öppna protester, riktade till allmänheten och andra arbetargrupper som drabbas av krisen. En sådan kampinriktad rörelse skulle kunna få stort stöd, och spjutspetsen måste riktas mot de politiker och storföretagare vars kris vi nu kommer betala ett allt högre pris för.

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: