Polisen utvisade prostituerade

För två veckor sedan rapporterade Göteborgs-Posten om att polisen hade utvisat en romsk kvinna från Sverige av anledning att hon var prostituerad. Polisen har nu JO-anmälts efter att ha avvisat minst åtta kvinnor av samma orsak till Rumänien sedan maj i år. Dessa utvisningar är ett av alla exempel då Sveriges rasistiska migrationspolitik visar sitt rätta ansikte.

Över 30 kvinnor har sedan förra året tvingats till Sverige från Rumänien för att prostituera sig själva. Det är mestadels ligor som drar nytta av fattigdomen, hotet och våldet i Rumänien för att locka eller lura hit dessa kvinnor. Poliserna som har verkställt utvisningarna från Sverige menar att kvinnorna förtjänar att utvisas för att de ”bidrar till att andra – hallickar och torskar – begår kriminella handlingar” (GP 16/9-2011). Det är med andra ord offret som straffas.

Enligt den svenska sexköpslagen i Sverige är det sexköparna som kriminaliseras, inte de prostituerade. Att polisen och den svenska staten väljer att bortse från dessa lagar för att det handlar om kvinnor från Rumänien som prostituerar sig själva pekar på den rasistiska politik som förs i Sverige. Dessa kvinnor som utvisas är dessutom EU-medborgare och ska omfattas av reglerna om fri rörlighet i Europa. Att skapa undantagslagar, som att i detta fall utvisa prostituerade invandrare, är en rasistisk åtgärd till att lösa ett problem.

Det här visar även vilken sexistisk syn poliserna besitter. De ligor från Rumänien (bestående av män) som är i Sverige och lockar hit rumänska kvinnor för att prostituera sig fick stanna i landet, samtidigt som kvinnorna blev utvisade. Sexhandeln är kvinnoförtryckande men polisen väljer i detta fall att förtrycka kvinnan ännu mer.

Poliserna vägrar att se anledningen till varför de rumänska kvinnorna kom till Sverige. Att de kom hit på grund av att de blev utsatta för bland annat hot och våld i sitt hemland är något poliserna väljer att bortse. Att kvinnorna var beredda att ägna sig åt prostitution, det dödligaste en kvinna kan ägna sig åt, i Sverige istället för att leva i Rumänien borde ses som ett tecken på att de inte levde under bra levnadsförhållanden i hemlandet.

Den svenska högerpolitiska staten utvisar människor gång på gång till länder där de riskerar en fara för sina liv. För att besegra den omänskliga politik och den statliga rasism som råder måste kampen riktas mot högerpolitiken. Prostitution existerar också idag på grund av det nuvarande systemet som skapar arbetslöshet och utanförskap och tvingar människor, oftast kvinnor, att sälja sig själva för det är det enda de har kvar. Fokusen borde istället ligga på att ge kvinnorna trygga heltidsjobb. En kamp mot den globala kapitalismen är däremot det slutgiltiga som behövs för att få ett slut på fattigdomen och lidandet som tvingar människor att fly och ta livsfarliga jobb.

Minela Mahmutovic

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: