Ambulanspersonal: ”Ingen kan vara alert ett helt dygn”

Den ökande arbetsbelastningen på ambulanssjukvården i Västra Götaland har tidigare varit uppe för diskussion efter att ambulanssjukvårdare varnat för att patientsäkerheten är allvarligt hotad.

Nu har tidningen Kommunalarbetaren kartlagt vilka landsting som har kvar 24-timmarspassen för ambulanspersonal. Genomgången visar att 19 av 21 lands­ting använder dygnspassen. Bland personalen finns det delade meningar kring passens ­vara eller inte vara. Förespråkarna menar att de långa ledigheterna som möjliggörs mellan dygnspassen är värt det samt att man då kan ta extrajobb på andra ambulans­stationer. Lönsamheten är avgörande för dem.

Kritiken mot passen är desto bredare. Lars Ivarsson, förtroendevald på Kommunals sektion för räddningstjänsten i Göteborg, säger till Offensiv:

– Som fackligt förtroendevald kan man inte stödja dygnspassen, med hänvisning till arbetsmiljön. Ingen kan vara alert i ett dygn. Det är klart att det ­påverkar både arbetsmiljö och patientsäkerhet. Vi kan ha 20 ­utryckningar per dygn, då får man stjäla tid till en kaffe och att sova är inte aktuellt. De som tycker om passen gör det på grund av ledigheten, men det är fler och fler som tycker att de borde bort.

De landsting som tagit bort passen är Halland och Uppsala. Per Andersson, som är verksamhetschef för akutsjukvården i Uppsala, säger till Kommunalarbetaren att dygnspassen inte är förenliga med aktuell forskning och att det påverkar både ­kvalitet och säkerhet. Samma sak säger flera verksamhetschefer i lands­ting där passen är kvar – men ändå avskaffar man dem inte. Bakom detta ligger inget annat än kostnadskalkyler.

– Ska man införa kortare pass kräver det att arbetsgivaren anställer fler eller att man går med på en arbetstidförkortning. Annars skulle vi behöva jobba tätare än varannan helg och det ­vore inte rimligt, säger Lars Ivarsson.

Vården har under lång tid varit utsatt för ständiga attacker. Redan när ambulanssjukvården privatiserades i Göteborg 2007, varnade Rättvisepartiet ­Socialisterna för konsekvenserna. Under press från politiker och landsting tvingas sjukhusen och vården att drivas som privata företag med stram budget och anställningsstopp. Priset betalas av patienter och personal. Arbetsmiljön är många gånger under all kritik och felbehandlingar inom vården är inte ovanligt. Detta är de direkta konsekven­serna av den nyliberala politik som har tillåtits dominera. Den har inte mötts av mycket motstånd från fackförbunden, trots upprepad kritik från personalen och lokala fackligt förtroen­devalda.

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: