Nu krävs kamp mot nedskärningar!

Offensiv rapporterade förra veckan om de massiva nedskärningar som väntar Mark efter att man presenterat ett stort underskott i kommunen.

Redan efter kommunstyrelsens krismöte den 15 september annonserade politikerna att skolor kan läggas ner, och nu kommer krisrapporter från förskolorna. Enligt Lärarförbundets senasteundersökning finns det avdelningar som rymmer upp till 27 barn. Situationen har blivit värre sedan bantningen av personalstyrkan som ägde rum 2009, barngrupperna har blivit större.

– Arbetsgivaren säger att de mindre enheterna inte är ekonomiskt försvarbara, samtidigt konstaterar man att barngrupperna har blivit större, säger Ann-Marie Ragnarsson ordförande för Lärarförbundets Markavdelning, till Offensiv.

– Om kvaliteten och välbefinnandet ska kunna upprätthållas hos både personalen och bland barnen så kan man inte göra grupperna större. Nu är det sprängfullt på avdelningarna och personalen vittnar om att de är slutkörda.

Politikerna menar att avsikten inte är att genomföra nedskärningar utan ”effektiviseringar”, och precis som i till exempel Angered så försöker de lägga ut rökridåer.Nedläggningarna är inte bara en besparing utan möjliggör satsningar på personalen, menar man.

Men vad avsikten är finns det ingen tvekan om. Nämndens vice orförande Peter Landgren (S) är alltför uppriktig till BT.se den 17 september:

– Vi måste vända på alla stenar, och fundera på vilka heliga kor som kan slaktas, säger han.

Förra veckan demonstrerade 65 personer i Skene mot nedskärningarna inom vården.

– Dessa protester måste nu sammanlänkas med protester mot nedskärningarna på skolan, för att på allvar bjuda motstånd till politikernas planer, säger Erkki Kuningas, RS Mark.

Precis som föräldrarna i Angered måste föräldrarna i Mark, tillsammans med personalen gå emot politikerna och vägra svälja argument om ”effektiviseringar”. Genom att gå tillsammans kan man kräva ett stopp på nedskärningarna och nedläggningarna, och kräva att barngrupperna blir mindre med ökad personaltäthet. Låt inte barnen betala krisen!

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: