Murat Solmaz på SVT Debatt

Idag var ett av samtalsämnena i SVT debatt på kanal 1 runt rubriken ”Upplopp i förorten”. Bland debattörerna fanns Murat Solmaz, Rättvisepartiet Socialisterna, Rodrigo Morales och Ahmed Ibrahim från Pantrarna.

De debatterade mot den nyliberala extremisten Malin Lernfeldt från Göteborgs Postens ledarsida och Aron Modig, ordförande i Kristdemokraternas ungdomsförbund.

När media rapporterar om brinnande bilar, stenkastning och våld i förorten är det ingen som ställer frågan, varför? Varför här? Varför nu?

I gårdagens Uppdrag Granskning framhävdes bilbränderna som ett invandringsproblem, programledaren försökte idag driva debatten åt det hållet utan att lyckas.

Murat Solmaz tog snabbt ordet.

– Vad är det som påverkar situationen? Det handlar inte om mångkultur, det handlar om arbetslöshet, bostadsbrist nedskärningar och nedlagda fritidsgårdar, sa Murat.

Detta fick Malin Lernfeldt från GP:s ledarsida att gå i taket.

– Du har väl ett eget ansvar? De är ju inte dumma i huvudet, alla är inte ute och bränner bilar, det har inget med fritidsgårdar att göra, menade Malin Lernfeldt.

– Man kan ju välja lite själv. Man kan hålla sig hemma, var Malin Lernfeldts alternativ.

– Låt ungdomarna vara med och påverka sin situation, säger en ung kille i publiken, de behöver vägledning.

– Om en tunnel är mer värd än ungdomarna då har vi ett problem. Man stänger ungdomsgårdar men lägger 4 miljoner kronor på en gatutunnel och pengar på Pariserhjul på andra sidan älven, konstaterade Ahmed Ibrahim från Pantrarna.

Aron Modig, KDU, hade inga svar på de politiska problemen skapad av högerpolitiken utan i hans värld var det bara att ”att ta tag i skolan, hitta ett jobb och sköta sitt jobb”, det var viljan hos unga som var problemet.

– Samhället är sjukdomen, samhället skapar en frustration i förorterna, kontrade en tjej i publiken.

– Ungdomar har fått nog, slår tillbaka, trötta på trakasserier, sa America Vera.

– Det finns ingen dialog med politiker och boenden. Politiker som inte bor i förorten tar beslut över huvudet på unga. Låt istället de unga vara med och skapa sin framtid, sa Rodrigo från Pantrarna.

Är det ett migrationsproblem, frågade programledaren ständigt och för att ge sken av det var det fanns integrationsministern uppkopplad på TV-länk.
Erik Ullenhag, Folkpartiet berömde den ökade polisnärvaro som viktig i ett rättssamhälle.

– Det är inte ett integrationsproblem utan ett samhällsproblem, konstaterar Ahmed istället.

Lars Klevenstarr polis menade att de behöver mer resurser, det räcker inte med poliser idag och Malin Lernfeldt var inne på samma linje hon ville ha ut poliser i skolorna.

– Vad är alternativet till att polisen inte agerar? Det är polisens uppgift att upprätthålla ordning, sa Aron Modig hånfullt som svar på att unga killar i publiken berättade om hur de trakasseras av polis på väg från bussen.

– Vad vill du ha? En polisstat i förorten, övervakning och repression? Samhället har ett ansvar, kontrade Rodrigo.

– Det är ett samhällsproblem, de stänger gårdar, detta ger möjlighet till gänget att rekrytera våra unga, de har ingenstans att ta vägen, sa Rodrigo.

Den 21 september 18.00 på Vårväderstorget i Biskopsgården har Rättvisepartiet Socialisterna offentligt möte under rubriken ”Det brinner i förorten”. Kom och fortsätt diskutera där. Inte från politikernas alternativ, inte från proffstyckare på de liberala tidningsredaktionernas sida utan ur de boende i förortens situation.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: