M: ”Nu är inget heligt”

Dags för kamp mot nedskärningarna!

– Detta är allvarligt och nu är inget heligt. Det var kommunstyrelseordförande Margareta Lövgrens (M) kommentar till Borås Tidning i början av september när man fattat beslut om stopp för nyanställningar och inköp.

10 miljoner ska sparas innan årsskiftet och 2012 ska monstruösa 50 miljoner dras ned på kommunens verksamhet. Underskottet för 2011 uppgår till minus 10 miljoner. Kostnaderna har skenat med otroliga 55 miljoner kronor och nämnderna som skulden läggs på är barn- och utbildningsnämnden samt socialnämnden. Man konstaterar också att timanställningarna under årets sju första månader uppgår till 265 000 timmar, motsvarande 250 heltidstjänster. Skatteintäkterna för 2012 har skrivits ned från 18 miljoner kronor till minus 9 miljoner kronor.

Efter ett extrainsatt krismöte ger kommunstyrelsen verksamheterna i uppdrag att ”lämna förslag på hur kommunen kan spara 55 miljoner kronor under nästa år” skriver BT den 16 september. Man ska också planera för att minska antalet anställda och politikerna i kommunen säger sig inte vara främmande för att varsla.

Barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden, som står för 52 av de 55 miljonerna kommer drabbas hårdast. Småskaliga äldreboenden, till exempel i Torestorp, Hyssna och Horred ska enligt uppdraget synas extra noga. Detta är inget annat än en omskrivning för att nedskärningar, och kanske nedläggningar är att vänta. Dessutom kan det bli aktuellt att lägga ned fler skolor utöver de i Berghem, Gullberg och Hajom. De tre skolorna stängde hösten 2010, med konsekvensen att barngrupper splittrades och flyttades, efter ett beslut som fattades 2009. Barn- och ungdomsnämndens dåvarande ordförande Gunnar Nilsson (S) kommenterade nedläggningarna med att de var nödvändiga med anledning av kommunens ekonomi.

När S kallade till krismöte om situationen sa Pelle Pellby, S-ledare och kommunalråd, till Borås Tidning:

– Det krävs kontroll över ekonomin och vi politiker tar ansvaret även för tuffa beslut. Vi fick kritik för att vi höll i plånboken under finanskrisen, men vi klarade situationen rätt hyggligt.

Att klara situationen rätt hyggligt är alltså, enligt S, att stänga skolor och riva upp skolbarns trygghet med nya klasser och längre resväg.

Socialdemokraternas kritik är ihålig och visar inte på ett alternativ eller en väg framåt. Redan under 2009 när S ledde kommunen fattades beslut om nedskärningar. Det var S som beslutade om ett sparbeting på dryga sju miljoner kronor 2009 och 26 miljoner 2010. Hösten 2009 skulle 5 procent av  personalkostnaderna bort. Det innebar i praktiken att 35 – 40 personer behövde varslas. (SR mars 2009)

Dagen efter krismötet den 15 september rapporterar BT att politikerna är överens om hur man ska tackla problemen med det stora underskottet. Var har den så kallade kritiken tagit vägen? Vad Mark behöver är inte ett blocköverskridande samarbete kring attacker på kommunens invånare, utan en rörelse mot de nedskärningar som etablissemanget planerar bakom ryggen på sina väljare.

Rättvisepartiet Socialisterna kommer att lansera en kampanj för att stoppa nedskärningarna och kräva mer pengar till kommunen. Trots förvärrad kris rapporteras det om aktieutdelningar och rekordvinster för bankerna. Medan politikerna fattar beslut som ökar klyftorna i Sverige så måste vi börja bygga motståndsrörelsen som tar strid mot detta. Kraven måste vara upprustning istället för nedskärning, att de som orsakat krisen ska betala den och att man tar strid för rätten till jobb, till en fungerande offentlig sektor som kan erbjuda skola, utbildning och vård efter behov.

De lokala politiker som till höga löner och arvoden plundrar välfärden med stöd av regeringen hör inte hemma i maktens korridorer, beslut om den offentliga verksamheten ska fattas av arbetarna på arbetsplatserna, patienterna på sjukhusen och vårdcentralerna, brukarna på äldreboendena och föräldrarna till de barn vars skolor läggs ned.

Stefan Berg

BT1, BT2, BT3, BT4

Annonser

One Response to M: ”Nu är inget heligt”

  1. […] besparingar på de mest svaga har även Rättvisepartiet Socialisterna i Borås tagit […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: