Seger för asylrörelsen – aktivister friade

De 13 asylaktivisterna, varav fyra är medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna, som i våras var med i blockaden som stoppade utvisningen av en romsk flyktining, friades den 12 september i tingsrätten. Detta har inneburit en höjning av moralen för Aktion Mot Deportation (AMD) i Göteborg och innebär även en bra start på kommande aktioner i höst.

Blockaden ägde rum i samband med att en romsk flyktingfamilj från Serbien omhändertogs av polisen efter en demonstration. Även fast mamman och de två barnen fritogs av aktivister, så skulle pappan ändå utvisas. Men efter en flera timmar lång blockad, där polisen brutalt slog och pepparsprayade aktivister, stoppades utvisningen. Rättsväsendet åtalade då 13 av dessa aktivister, som ett varnande exempel inför kommande blockader. Rättegången var en förlängning av den rådande asylpolitik som finns i Europa.

I rättssalen försvarade de åtalade sig politiskt och förnekade inte att de var där för att stoppa en utvisning och protestera mot den rasistiska flyktingpolitiken. Dock försökte åklagaren vid flera tillfällen göra det till en enskild fråga som inte handlade om politik. Detsamma gjordes av polisvittnet, Thomas Delerud, där han under ed berättade att han varit två meter ifrån aktivisterna och gett order om skingring. I sitt vittnesmål uppgav han också att en polisbil fick en ruta krossad under aktionen. Det senare fick han ta tillbaka då aktivister hört poliser prata om rutan under aktionen. Filmbevis visade också att polisens vittnesmål inte stämde, då han stod över 20 meter ifrån aktivisterna.

– Ordförande under förhandlingarna gav till och med polisen en möjlighet att försöka bestrida försvarets filmer, men polisen hade ju ingen koll, berättar Staffan Sörensson, en av de tre juristerna som ställde upp till försvar av aktivisterna. Det var härligt att ge en sådan polis en knäpp på näsan som tror att de bara kan strosa in och ge sin bild av det som hände och förvänta sig att det ska tas som fakta.

– Att vi blev friade kommer att höja vår kampmoral inte bara i AMD men också för de som kämpar för asylrätten i hela Sverige, berättar Stefan Berg, en av de åtalade RS-medlemmarna.

– Rättsväsendet är väl medvetet om att ifall de hade dömt oss med så taffliga bevis, så hade de gått för långt och det är en strid de omöjligen kan vara beredda att ta.

Kampen mot den rasistiska flyktingpolitiken, som Rättvisepartiet Socialisterna är drivande i, kommer att fortsätta. Att de 13 aktivisterna frigavs kommer också ge erfarenhet inför kommande aktioner samt ge lärdomar inför fortsatt repression mot asylrörelsen.

 RS Göteborg

JensPlus Juridik

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: