Dyrare medicin och sjukvård

Borg vill att sjuka ska betala krisen

Den svenska ekonomin rasar snabbt. Precis som för tre år sedan försöker regeringen Reinfeldt skrämma fram ett ”krismedvetande”.

Först svek de löftet om sänkt skatt på pensioner. Nu ska mediciner och sjukvård bli dyrare. ”För patienterna skulle höjningarna göra det sammanlagt omkring en miljard dyrare för läkarbesök och mediciner under ett år”, sammanfattade Svenska Dagbladet. Det handlar om att höja taket för frikort för mediciner och sjukvård. Socialstyrelsen har varnat för höjningen och visat att ”ensamstående med barn redan nu i tre gånger så hög utsträckning som andra avstår från att hämta ut läkemedel av ekonomiska orsaker”. Många pensionärer har inte heller råd med sina mediciner.

Finansminister Anders Borg har skrivit ner prog­noserna. I april trodde han på 3,8 procents tillväxt 2012 – nu har han sänkt det till 1,3 procent! Med snabba stora nedskärningar pekar regeringen ut vilka de vill ska betala krisen – pensionärer och lågavlönade. Samtidigt fortsätter festen hos de kapitalister som har orsakat krisen. Swedbank har redan delat ut 3 miljarder till sina ägare och tänker nu ”köpa tillbaka” aktier för ytterligare 10 miljarder kronor. Borg varnar också för att arbetslösheten kommer att öka. Så mycket för pratet om ”jobbpolitik”. Även här spelar bankerna en ledande roll – Nordea planerar att sparka 2 000 anställda, varav 600 i Sverige.
Regeringen är representanter för just dessa banker och kapitalister. Nu måste arbetare, pensionärer, arbetslösa och unga organisera motstånd.

Det är inte sjuka och pensionärer som orsakat krisen. De nätverk och proteströrelser som startat i år handlar redan om hur vården och sjuka misshandlas i dagens Sverige. Regeringen litar på att LO och TCO, som 2008-2009, ska vara passiva. Men de fackföreningar och gräsrotsorganisationer som är beredda att agera måste ta initiativ. Det finns många som vill protestera och de kommer att bli fler.

Rättvisepartiet Socialisterna

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: