”Den som flyr har inget val – åtalen är en rättsskandal!”

Idag vid lunchtid hölls en demonstration till stöd för de åtalade asylrättsaktivister som i våras stoppade en utvisning av en romsk man vid förvaret i Kållered genom blockad.

Ett 60-tal demonstranter slöt upp. Att kampen kommer fortsätta och att man inte skräms av varken polisens övervåld eller statsmaktens rättsliga påföljder rådde det inga tvivel om. Innan rättegången vid Göteborgs Tingsrätt som startade 13.00 samlades demonstranterna i Brunnsparken för att uppmärksamma allmänheten med tal och talkörer.

20110829-201727.jpg
– Polisen drog batong, satte sig över ryggen på de fredliga demonstranterna och sprayade dem därefter med pepparspray, sa Stefan Berg.

Han berättade också att den romska mannen levt gömd under fyra års tid tillsammans med sin familj och att polisen bara några dagar efter en asyldemonstration i Säffle stormat familjens bostad och han därefter förts till flyktingförvaret.

Att 13 personer åtalats är ingen slump, utan en del av rättsväsendets skrämseltaktik mot den framväxande asylrörelsen. Detta är andra ”massrättegången” i Göteborg mot asylaktivister på mindre än ett halvår. I april hölls en rättegång mot 15 andra personer.

20110829-202047.jpg
Men att det är just dessa 13 som står åtalade är oroväckande då de är rent slumpmässigt utvalda individer, delar av dem åtalade deltog inte ens i blockaden utan agerade som fotograf eller observatörer.

Polisen har handplockat personer på plats för att statuera exempel att inte kämpa för andra människors liv och mänskliga rättiheter, precis som fallet var vid den förra blockaden/rättegången.

Om det är så att dessa personer brutit mot lagen borde betydligt fler stå åtalade, då det är betydligt fler än 13 respektive 15 personer som deltagit i blockaderna.

”Den som flyr har inget val – åtalen är en rättskandal” ropades i demonstrationen samtidigt som man ville vända blickarna mot den brutala flyktingpolitik som förs i hela EU i och med Schengen med talkören ”Flyktingpolitik på EU:s vis – barnen jagas av polis”.

Innan de åtalade gick in hölls fler appeller från två av de åtalde, däribland RS-medlemmen Amer Muhammed Ali.

– Vi kommer fortsätta kämpa, fortsätta föra upp frågan på den politiska dagordningen och fortsätta bygga rörelsen, sa Amer.

– Protesten här riktar sig också mot hela regeringens högerpolitik. Det rustas ner i våra förorter, A-kassan raseras, precis som sjukförsäkringen, samtidigt som man utvisar de som flytt och redan rika belönas med skattelättnader.

Mer om rättegången inom kort.

Johannes Lundberg

Västnytt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: