FNRP siktar att ta makten i Honduras

Honduras har blivit det land i Latinamerika där vänstern övertagit stafettpinnen i kampen mot nyliberalism och kapitalism. Offensiv möter Carmen Broberg från Info-centrum Honduras, nyligen hemkommen från Honduras efter arbete med FNRP, den nationella motståndsfronten.

20110825-131534.jpg

– Vi ser med stor oro på den politiska, sociala och ekonomiska utvecklingen i Honduras. Sedan statskuppen 2009 pågår konstanta brott mot mänskliga rättigheter, säger Carmen.

När Honduras folkvalde president Manuel ”Mel” Zelaya störtades föddes också en motreaktion, FNRP, en massiv rörelse som idag omvandlats till ett politiskt parti, Frente Amplio, Breda fronten.

– Vår revolution är antikapitalistisk, antinyliberal, antipatriarkal, antioligarkisk, antimilitaristisk och antirasistisk, säger Carmen Broberg, som tillhör socialisterna i rörelsen.

– Vår agenda idag är att ena hela motståndsrörelsen. Vi förkroppsligar det som folket kämpar för. Vi strävar efter enighet, men enighet i kamp. Inte att någon sätter sig över den andra politiskt. FNRP består av åtta ingående organisationer och privatpersoner.

– Vi vill ändra politiken i grunden, idag är det USA:s politik som styr Honduras. Honduras är viktigt för USA då de vill ha landet som landningsbana vid eventuell intervention i andra länder, säger Carmen.

– Honduras idag är barbariskt, säkerhetsläget för motståndsrörelsen är svårt. Det har bildats grupper som bara ägnar sig åt att mörda vänsteraktivister. De fokuserar på de ledande i fronten. Paramilitära grupper agerar civilt och mördar aktivister mitt på dagen.

– Kriminella gäng attackerar allmänheten och angriper bostadsområden. Regeringen som blundar för själva attackerna säger sig nu vilja införa undantagstillstånd för råda bot med kriminaliteten, men i själva verket handlar det om att de vill stoppa organiseringen och hindra vänstern från att kunna träffas.

– FNRP har nu också ombildats till ett politiskt parti, Frente Amplio, för att ställa upp i val om två år. FA:s program är att ändra konstitutionen, befolkningen ska kunna välja vem de ska rösta på. Vi kan inte blunda för att Honduras folk vill rösta, säger Carmen.

Men att ställa upp i valet om två år var inte någon självklarhet. Få har något förtroende för regimen.

– Egentligen ville inte FNRP ställa upp i valet, men man tvingas till att göra det av högern. Då deras propaganda har gett illusioner om att man kan rösta fram förändring, befolkningen ser det som en väg och då kan vi inte blunda för det. Vi anpassar oss till den nuvarande medvetenheten.

– Det är viktigt att FNRP är enade i en strategi för att vinna valet. FA i sig är inte socialistiskt, men socialisterna är i klar majoritet inom rörelsen och tongivande. Det är fackföreningar, studentorganisationer, lärarorganisationer och sociala rörelser. De liberala demokraterna i 28 junirörelsen (Zelayas organisation) är också med, berättar Carmen.

– Det är viktigt hur vi socialister ser på FA och vad vi har att lära oss arbete i breda formationer i andra länder. Vi måste lära oss av de varningar som finns från breda formationer i andra latinamerikanska länder. Den radikala vänstern kan inte ställa upp okritiskt, måste vara vaksam och agera vid behov.

– 7 miljoner bor i landet. När Zelaya återvände i år möttes han av en miljon av dem och nu i opinionsundersökningar säger sig två miljoner kunna tänka sig att rösta på FA, det gör det tydligt att vid ett rättvist val så vinner FA.

– FA arbetar nu för att ta makten om två år genom val och på så sätt ändra konstitutionen, men man har inga illusioner om att det ska gå rättvist till. Valet är ett sätt för oss att lära oss om organisering. Vi ser det som en lärdom för att stärka organisationen. Lära oss hur man driver en valkampanj.

– Men det kommer behövas internationella observatörer. Det internationella solidaritetsarbetet är viktigt och den internationella vänstern skulle behöva sina egna valobservatörer på plats i Honduras.

I en ärlig valkampanj skulle FNRP/FA vinna valet. Men frågan är om regimen tillåter det.

– Zelaya var vald, det hindrade inte statskuppen. Så självklart måste man organisera sig beredda på att försvara den makt man vunnit. Vår kampmetod är baserat på folkets medvetenhet, olika taktik beroende på situationen.

– FNRP är en dagligt levande organisation. Massorna är organiserade i åtta stora organisationer, på sina arbetsplatser, i bostadsområden, studentorganisationer, bondeorganisationer i samhällen på landsbygden, detta är grunden till en folkmakt.

De ser idag en enorm organisering på gräsrotsnivå. Informationen sprids snabbt trots att man inte har tillgång till den stora median.

– Nu när jag var i Honduras i juli organiserade vi en demonstration för att minnas martyrerna som mördats sedan kuppen. När jag kom till torget var det nästan tomt, sedan växte det och växte, folk kom från alla håll och kanter. Folkmassorna blev demonstrationer till demonstrationen. Det blev en massiv uppslutning och visar hur snabbt FNRP kan mobilisera, berättar Carmen entusiastiskt.

– Befolkningen tror inte längre på borgarklassens lögner. De litar inte på denna regering. Det spelar inte någon roll vilken högerregering som tagit över efter militärkuppen de är alla kuppmakare.

– Varken FNRP eller folket utesluter några vägar i kampen. Massorna kommer välja den politiska kamp som krävs av situationen. Vad som behövs är en gemensam aktion för maktövertagande.

– Man får inte glömma att regeringen har anställt mer militärer, fler poliser, fordon, tårgas, bomber och vapen. Om de planerade ett rättvist val, varför denna utökande av beväpnad personal. Det visar bara att de stärker sina led. Men folkets vilja är starkare än varje militär makt. Det visar Tunisien och Egypten, säger Carmen övertygat.

– Honduras folka har starkt stöd i Latinamerika. Vi står inte ensamma. Honduras folk har tröttnat på förtrycket, de känner stödet och man kan känna ilskan i luften, man kan ta på vreden. Vi skall segra och vi skall bygga socialismen, avslutar Carmen Broberg.

Intervju och foto: Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: