Interna strider inom SD Borås

Under veckan så har Borås tidning rapporterat om interna stridigheter inom Sverigedemokraternas lokala organisation. Krister Maconi och Pontuz Fritzon, båda med tunga poster inom SD i Borås och Västsverige har anmälts av partimedlemmar för terolöshet mot huvudman.

Maconi och Fritzon anmäls av sex partimedlemmar som sitter i SD Borås styrelse. Maconi anklagas bland annat för att själv ha tagit hand om ett extra bidrag från kommunen på cirka 63 000 kronor som var avsett för lokalt partipolitiskt arbete. Maconi, som är gruppledare i kommunfullmäktige, har använt pengarna för  att anställa Fritzon som sekreterare, någotsom han anser sig ha rätt till. Men övriga i styrelsen anser sig förda bakom ljuset och överkörda.

Pontuz Fritzon sitter även han i kommunfullmäktige och är ordförande för partiets Boråsavdelning, utöver detta är han vice ordförande i Sjuhäradsdistriktet.

Det här är inte första gången som interna problem blossar upp och avslöjas inom Sverigedemokraternas lokalorgansationer. Ett annat exempel är när den nyvalda styrelsen i Avesta i våras polisanmälde den avgående ledningen för att det saknades runt 30 000 kronor i kassan.

I våras stormade det även kring partistödet som kraftigt ökat efter att partiet valts in i riksdagen. I Västra Götalands omval krävde lokalorganisationerna en del av detta stöd men centralt höll man hårt i plånboken. När det sedan kom ut att Jimmie  Åkesson själv tar ut, utöver de 56 000 kronorna han får i lön från riksdagen, 36 000 kronor från partistödet (totalt 92 000 kronor i månaden) så dröjde det inte innan lokala företrädare lämnade sina poster i protest. För att späda på situationen uttalade partisekreterare Björn Söder att ” Det gäller att hushålla med pengarna, att fortsätta att leva väldigt enkelt och inte som andra partier ta ut svängarna.” Själv tjänar Söder 84 000 krponor i månaden.

Sprickorna inom SD har flera orsaker. En är naturligtvis den falska retorik som ledningen använder – stödet till de svaga i samhället, till den ”vanlige svensken” och skillnaden med den i verkligheten förda politiken, där SD stödjer nedskärningar och attacker på fattiga, ungdomar, pensionärer och arbetare. Men man får inte heller underskatta det tryck som de breda antirasistiska protesterna SD möter har spelat för roll. Överallt där de visar sig möter de motstånd – på torg och skolor, och även utanför riksdagen. Senast i helgen så utbröt protester i Malmö vid ett torgmöte.

Kampen mot rasismen fortsätter, och med den de växande interna problem som partiet har.

Stefan Berg

BT1

BT2

BT3

BT:s Mikael Hermansson

RS Malmö/Lund

Annonser

One Response to Interna strider inom SD Borås

  1. […] Interna strider inom SD Borås Like this:GillaBli först att gilla denna post. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: