Fler osäkra Volvojobb, Saabkrisen förvärras

Tidigt på måndagsmorgonen den 15 augusti började bandet rulla på Volvo Personvagnar (PV) efter semestern. Volvo gör åter mångmiljardvinster, men för bilindustrin finns inga tecken på mindre marknadsoro och jobbsäkerhet.

Volvo PV och Lastvagnar (LV) har precis börjat återhämta sig efter krisen 2008-2009, men fortfarande är det långt till den produktionstakt som uppnåddes innan krisen och resultatet är nästan bara hälften av guldåret 2007. Volvo PV har förbättrat sin marknad i USA och har ökat med några procentenheter i Kanada. Innan semestern har Volvo PV flera beordrade övertider på helgerna. Detta för att klara av de order företaget fått. Det går rykten om att höja takten och kanske återöppna nattskiftet. Volvo PV hade tre skift för en balanserad och jämnare produktion, vilket lades ner under krisen.

Volvo LV har gjort en vinst på 5,2 miljarder kronor efter skatt och har ökat sin marknad i USA med 129 procent, enligt Dagens Industri. Volvo var tvungen att höja sina tillväxtprognoser i samtliga världsdelar utom Asien. Saab hade stora kapitalbrister och produktionen har i stort sett legat nere de senaste månaderna. Idag står Saabs konkurs närmare än någonsin. Vd:n Victor Muller har hittills inte varit framgångsrik i sina försök att dra in nytt kapital till Saab. Den nya emissionen – tryck och försäljning av nya aktier till underpris – kan vara ett sista desperat försök att hålla konkursen borta.

Saabanställda har fått sin lön försenad och underleverantörer väntar på att få betalt. Saab jagas dessutom av Kronofogden. På onsdag (den 17 augusti) ”ringer chefen för verkställighetsavdelningen hos Kronofogdemyndigheten, Hans Ryberg, och börjar driva in 9,1 miljoner kronor, såvida inte Saab hinner betala på tisdag” (Svenska Dagbladet den 16 augusti).

Bilarbetarna har ännu inte återhämtat sig från krisåren. Saabarbetare håller på tappa sitt förtroende för och sin lojalitet mot företagen, kollar mer öppet efter nya arbetstillfällen och ser sig som varande under uppsägning. De nya prognoserna för Volvos produktionen har gett ett visst hopp om framtiden, men oron finns kvar på arbetsplatserna och späs på av de senaste börsfallen jämte nya rapporter om att den globala samt inhemska ekonomin saktar in.

Den mest pressade arbetsgruppen är fortfarande de som jobbar för olika bemanningsföretag. Inför Volvos PV nystart efter semestern är flera bemanningsföretag på jakt efter ny arbetskraft som fyller behoven hos Volvo och dess underleverantörer. Den inhyrda får anställning en månad i taget. Efter sex månader med månadsvis anställningar kommer dessa arbetare att få en provanställning på sex månader. På så sätt hoppas företagen att slippa uppsägningar och gardera sig mot marknadens instabilitet samt förhindra protester mot de osäkra anställningsformerna.

De osäkra anställningsformer­na är en tickande bomb. Hittills har man knutit näven i fickan till följd av facktopparnas ­passivitet, men om vinstrapporteringen fortsätter och inga förbättringar i arbetssituationen görs kan det under hösten bli protester och uppror mot jobbosäkerheten.

Kaan Özsan

BT

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: