Rasism genomsyrar polisväsendet

Det är inte bara i upploppens England som polisens och statens rasism tvingas att visa sitt fula ansikte. Även den svenska poliskåren har vid många tillfällen avslöjat sig som just rasistisk.

Borås Tidning (BT) skriver idag om Hoger Akram, Borås, som blev trakasserad av en Göteborgspolis när han var på väg hem från sin kusins begravning i Norge. Kusinen blev mördad i Utöya-massakern. När Hoger inte ville skriva på ett erkännande om att han kört för fort började polisen raljera om invandrares kriminalitet.

– Han sa att andra utlänningar också har vägrat och att Sverige inte är så korrupt som våra hemländer, säger Hoger till BT. Sedan berättade polisen om en brottsplats där det varit sju invandrare inblandade och påstod att invandrare begår brott hela tiden.

Polisens inblandning i verkställandet av regeringens rasistiska flyktingpolitik har vid flera tillfällen avslöjat liknande attityder. När oroligheter skakade Rosengård i Malmö så avslöjade polisens egna filmmaterial polismän som med rasisitiska kommenterar, bland annat ”apajävel” bemötte ungdomarna.

Även det så kallade kriget mot terrorismen har använts av staten för att kunna motivera utvisningar, trakasserier och arresteringar. När ett bombhot ringdes in mot Nordstan 2010 så skickade man insatsstyrkan för att arrestera oskyldiga – som dessförrinnan avlyssnats utan att man kunnat finna bevisning – och skrämma livet ur deras familjer. Avvisningarna av egyptierna Ahmed Agiza och Mohammed Alzery 2001, som skedde i samarbete med amerikanska CIA, motiverades med terrormisstankar. Sverige mottog hård kritik efter att det avslöjats att Agiza torterats av Mubaracks regim.

Detta visar att rasismen inte är isolerad till enskilda polismän, att det inte handlar om individen, utan att det rör sig om ett systematiskt förtryck, som används av staten för att rättfärdiga attacker på flyktingars rättigheter och som används för att så splittring mellan flyktingar och etniska svenskar. För att bemöta detta krävs gemensam kamp och organisering.

Stefan Berg

BT

BT 2

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: