Kvinnokamp för rättvisa: Stoppa våldtäkterna

Borås Tidning rapporterar att en misstänkt gruppvåldtäkt ägt rum under natten. Nästan varannan kvinna över 15 år har i Sverige på något vis blivit utsatt för våld av en man. 56 procent av dessa har trakasserats sexuellt. Mäns våld mot kvinnor ökar och mörkertalet är stort.

Högerregeringen vill ha skärpta straff för sexualbrott och fler poliser på gator och torg, men det är ingen hållbar åtgärd som går till roten av problemet. Det behövs en kvinnokamp och arbetarkamp som underifrån kan göra skillnad.

Under sent 90-tal gjorde unga tjejer upprop mot sexism och de lägre kvinnolönerna. Denna gräsrotsrörelse gjorde bland annat så att kvinnojouren fick utökade resurser och frågan om jämställdhet dök upp i alla riksdagspartiernas partiprogram. Idag, lite mer än tio år senare, har debatten tystnat samtidigt som kvinnorna fortfarande har lägre löner än männen och våldet mot dem fortsätter att öka. Vi behöver en ny kamp underifrån som kämpar mot de orättvisor som kvinnor lever med idag, för det är en sådan kamp som har visat resultat.

Högerregeringens största åtgärd mot sexualbrotten är att straffen ska skärpas. Lisbeth Sundén Andersson och Kristina Tharing, ordförande respektive vice ordförande för Moderatkvinnorna i Göteborg, har tillsammans i en debattartikel i GT förklarat att ett kraftigt straff som livstid är något självklart. Problemet i deras resonemang är att detta helt enkelt inte kommer att leda till en minskning av sexualbrotten mot kvinnorna. Ett strängare straff har gång på gång bevisats inte avskräcka folk från att begå brott och om man titta på USA som exempel, där livstid är ett självfallet straff och där dödsstraff förekommer i vissa delstater, så är kriminaliteten högre per invånare än i Sverige. Vård till den kriminelle borde vara den prioriterade vägen. Samhället visar då inte bara att det har en human syn på människor, utan visar även att det väljer en väg som verkligen gör psykiskt sjuka bättre – alltså vård, inte livstid i fängelse. Det är bara att titta på statistiken för att se att livstid inte hjälper: de flesta återfallen finns bland dem som har dömts till fängelse. De som har fått rättspsykiatrisk vård ligger längst ner på listan bland återfall.

Straffen kommer aldrig att lösa problemet. Sexualbrotten mot kvinnorna kommer alltid att finnas så länge vi lever i ett ojämlikt, kvinnoförtryckande samhälle. Vi har ett domstolsväsende som speglar det kvinnoförtryckande samhället där nästan varannan våldtäktsman inte har förhörts och där utredningen istället har lagts ner. Mörkertalet är då förståeligt på grund av bemötandet från rättsväsendet och man har förståelse för varför kvinnor och tjejer väljer att inte anmäla brotten. Större klasskillnader, nedmontering av välfärden och ett hårdare ekonomiskt samhälle är några av de faktorer som bidrar till mäns ökade våld mot kvinnor och ett högerpolitiskt samhälle är det som har gett bidrag till detta. Det här problemet kommer endast lösas med en socialistisk stat som genom kamp och tryck underifrån ger krav på lika löner, höjda kvinnolöner, upprustning av den offentliga sektorn med mera.

Rättvisepartiet Socialisterna kräver bland annat, förutom ovanstående punkterna, rätt till självförsvarsutbildning, ökad stöd till kvinnojourer och stöd för kvinnor som misshandlats och förföljts och att reaktionära, sexistiska och rasistiska domare ska avsättas. Detta kan endast bli verklighet om kapitalismen och de orättvisor som det ger avskaffas, för att i slutändan få en socialistisk värld som ligger till grund för verklig jämställdhet mellan könen.

Vill du organisera dig mot sexism och kvinnoförtryck? Gå med i Rättvisepartiet Socialisterna!

Minela Mahmutovic

BT

GP

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: