Chock och panik efter norska terrordåd – flera döda och skadade efter bomb i regeringskvarter – flera ungdomar skjutna på S-läger

En massiv bomb riktad mot den norska regeringsbyggnaden vid halv fyratiden på fredag eftermiddag har skapat enorm förödelse i centrala Oslo, som efteråt mest av allt ser ut som en krigszon. Den norska polisen uppger att den man som några timmar senare greps efter att skjutit många till döds på ett socialdemokratiskt ungdomsläger även är misstänkt för dåden i Oslo.

Fler än de sju personer som hittills rapporterats döda har omkommit, varav flertalet inne i regeringsbyggnaden, samtidigt som minst många rapporteras ha förts till sjukhus i ledbussar med allvarliga skador på huvudet, lemmar och inre organ.
Bomben, som antas ha vägt några hundra kilo, var så kraftig att samtliga fönsterrutor i den väldiga regeringsbyggnaden och kringliggande byggnader blåsts ut. Stor förödelse rapporteras från olje- och energidepartementet, hälsovårdsdepartementet och
närings- och handelsdepartementet.

Glas och bråte spreds i minst en kvadratkilometers omkrets till stadsdelar utanför centrum, som snabbt spärrades av av rädsla för att fler bomber skulle kunna detonera.
Som om detta inte vore nog angreps strax därpå det norska socialdemokratiska ungdomsförbundet AUF:s sommarläger med 560 ungdomar på Utöya i en sjö väster om Oslo av minst en tungt beväpnad man, som var utklädd till polisman.

Attentatet mot AUF:s sommarläger, där statsminister Jens Stoltenberg skulle ha talat under lördagens avslutning, kan enligt ännu obekräftade uppgifter från räddningspersonal ha kostat uppåt 25-30 ungdomar livet. Flera kan ha drunknat när de försökt simma från ön.

Många skottskadade ungdomar uppges ha förts till sjukhus med båt, ambulanser och ambulanshelikoptrar, efter att enligt uppgift ha beskjutits med både pistol, hagel- och automatgevär.

Om allt detta visar sig vara korrekt är attentaten på ett med undantag för unikt sätt riktade mot hjärtat av Norges politiska etablissemang, som leds av det socialdemokratiska Arbeiderpartiet. Polisen anser sig veta att händelserna har ett samband och beskrivs allmänt som den mest dramatiska i Norge sedan andra världskriget.

Det är när detta skrivs oklart vem eller vilka som kan ligga bakom attentaten, även om den gripne mannens identitet nu sägs vara känd av polisen. Misstankarna i norska och internationella media riktades från första stund mot någon islamistisk terroristgrupp, även om den gripne mannen på Utöya, som också sägs ha varit inblandad i attentatet i Oslo, uppges vara 185-190 cm lång och blond, med ”norskt” utseende. Tidigare har terrorhot uttalats mot Norge på grund av landets 700 soldater i kriget i Afghanistan.

Rättvisepartiet Socialisterna
Fredag 21.15

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: