Ytterligare ett dödsfall inom vården

Södra Älvsborgs sjukhus Lex Maria anmäler sig själva efter att en 90-årig kvinna avlidit i januari. Ingen läkare hann titta på hennes provsvar.

Kvinnan kom till sjukhuset med kräkningar och diarréer och undersöktes av läkare. Man tog blodprover enligt gällande rutiner, men eftersom natten gick utan att någon läkare tittade på provsvaren hann kvinnan utveckla blodförgiftning innan man kunde sätta in antibiotika, något som hade kunnat rädda kvinnans liv.

Vårdförbundets siffror visar att 100 000 patienter skadas i vården i Sverige – varje år. Av dessa så dör 3 000 av sina skador. Under Almedalveckan så har Vårdförbundet drivit sin kampanj för säker vård, man har satt upp 64 kors varje dag (representarande det antal patienter som dör dagligen) och med dessa presenterat 64 förslag för en patientsäkrare vård. Men bara fyra av dessa förslag handlar egentligen om krav på till exempel förbättrad arbetsmiljö eller mer personal, i övrigt är det detaljförslag om vårdens utformning.

Den största frågan för patientsäkerheten stavas resurser, och för att få mer resurser så kommer det att krävas organiserad kamp. Fackförbundens roll i det här sammanhanget borde vara självklar, men med en undfallande ledning och med små möjligheter för den enskilda medlemmen att påverka, till exempel genom omröstningar innan avtal tecknas, så måste man hitta andra vägar.

Ekonomen Sten Ljunggren räknade 2009  ut att den offentliga sektorn skulle ha cirka 100 miljarder kronor mer i sin budget om dess andel av BNP varit densamma som 1980. Det finns pengar i Sverige att betala för detta. Landstingen går med vinst och det överskott som används till skattesänkningar till de redan rika och de vinster som betalas ut till privata vårdgivare och skolor skulle kunna användas för att rusta upp vården och för att sätta stopp för nedskärningarna.

I september kommer rörelsen Nej till nedskärningar inom vården att ha demonstrationer och manifestationer på flera orter i landet. Rörelsen kan vara det första steget i uppbygget av ett landsomfattande vårduppror i kampen för mer resurser till vården.

RS Borås

BT BT2

Sjukvårdsreform

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: