Färre förlöser fler: Barnmorskor slår larm

Den mediciska säkerheten och personalens hälsa är hotad på grund av personalbristen i Borås. Det är barnmorskorna själva som slår larm i media eftersom ständiga påpekanden till chefer möts av nonchalans.

– När man går till jobbet har man en klump i magen. Vi är rädda att det ska hända något för att vi är för få med rätt kompetens, säger barnmorskorna till Borås Tidning.

Det är hela personalgruppen som står bakom larmet och påpekar att situationen förra sommaren var på bristningsgränsen. Situationen var så pressad att de kallades in titt som tätt på extra pass, detta utan en skälig ersättning. Förra sommaren saknades det personal till mellan 50 och 70 pass.

– Att ständigt gå omkring med en känsla av att bli inbeordrad gör att man aldrig är riktigt ledig, det ökar stressen, säger en barnmorska till Offensiv.

Barnmorskorna pekar på att de larmat cheferna om sin ohållbara arbetssituation men möts med att ”denna sommar blir inte värre än andra” och ”det ordnar sig”. Det har alltså inte skett något för att förändra barnmorskornas situation.

– Det är frustrerande att inte veta om årets sommar kommer lösas, säger hon till Offensiv.

Med brist på specialistutbildade sjuksköterskor, löser personalen akuta situationer själva, de går in extra, byter  eller springer mellan avdelningarna för att hjälpa patienterna och rädda verksamheten.

– Det räcker det med att en blir akut sjuk, så är vi kort om personal. På sommaren är det ännu känsligare, eftersom en del av personalen då är ovan, säger de till BT.

Det ligger en ständigt hög press på barnmorskorna som arbetar, då det är de som har det medicinska ansvaret.

– Men till slut orkar man inte. Vi måste bedriva en medicinskt säker vård, men vi kan inte dela oss, säger de till BT.

– Det är politiska beslut som orsakat den ohållbara situationen på landets vårdplatser. Sjukvården måste rustas upp, fler anställda behövs för att täcka behoven. Patienter och personalens säkerhet och arbetsmiljö får inte offras. Då krävs det mer resurser, säger Erkki Kuningas, aktiv i Rädda Vården och Rättvisepartiet Socialisterna i Mark.

De fackliga organisationerna måste ta sitt ansvar. Med kamp för höjda löner och bra arbetsvillkor kommer yrket att uppvärderas och utbilda sig. Detta är nödvändigt för framtiden.

RS Borås

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: