Skolstrejk täppte till stadshusets entré

Föräldrars och elevers kamp fortsätter i Borås. Skolan har blivit en riktig stridsfråga på flera fronter. En skolstrejk täppte i fredags till ingången till stadshuset.


Klockan tio på morgonen samlades elever och föräldrar för att visa sitt missnöje mot situationen i skolan. ”Ropen skalla, bättre skola åt alla”, skanderade talkörerna utanför stadshuset den 15 april då föräldrar och barn demonstrerade för bättre skola i Sjömarken.

Föräldrarnas kritik är fullt förståerlig och barnens plakat som hölls upp talade sitt tydliga språk ”Vi vill ha arbetsro”, ”Större skola”, ”Vi vill ha mer böcker” och  ”Fler lärare”.

Föräldrarna har varit tydliga med att de inte riktar någon som helst kritik mot lärare och pedagoger som gör allt de kan. Kritiken riktas istället mot politikerna och de beslut som raserar skolorna. I grund och botten är det de politiska besluten som skapat problem för skolan. Denna situation finns i hela Borås och runt om i landet.

Dagen innan, torsdagen den 14 april, hade föräldrarna kallat till protestmöte med politikerna. Mötet visade tydligt föräldrarnas krav -behovet av större lokaler, mindre klasser och ökad lärartäthet.

Kommunfullmäktiges ordförande Per-Olof Höög från Socialdemokraterna var hårt pressad av Sjömarkenskolans barn och föräldrar.

Engagemanget för barnen och skolans framtid är fött ur den frustration som föräldrar känner. Detta är bara början på en het vår av protester.

Rättvisepartiet Socialisterna menar att för att få maximal uppslutning och motverka att politiker ställer skolor mot skolor eller försöker spela ut föräldragrupper mot varandra, borde föräldrar i Borås följa det exempel som tagits i Göteborg där föräldrar organiserat sig över stadsdelarna från flera olika skolor.

Kristofer Lundberg

Borås Tidning

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: