Rädda Norrbyskolan

Det blev ett fullsatt protestmöte i Norrbyskolans matsal när politiker och tjänstemän informerade föräldrar om nedläggning. Till skolan hade områdeschefen Hayne Hedin kommit tillsammans med stadsdelsnämnden Västers ordförande Lennart Andreasson från Vänsterpartiet för att informera om planerna på att lägga ner Norrbyskolan.


Föräldrarna var givetvis förbannade vilket snabbt visade sig. De var övertygade om att skolan skulle läggas ned för att det var en stor del barn med invandrarbakgrund som gick där. Inte blev det bättre av att politiker och tjänstemän angav som första argument att skolnedläggningen framförallt var för att ”motverka” segregation!

– Vi har gjort försök att få hit svenska elever. Det har inte lyckats. Dessutom är Norrbyskolan den minsta av skolorna, sa Lennart Andreasson från Vänsterpartiet enligt Borås Tidning.

Att Vänsterpartiet i Borås som leder stadsdelsnämnden är med och lägger ut rökridåer för nedläggning genom att skylla på elevernas etniska bakgrund är en fingervisning om den stora högersväng partiet gjort. Hur bra en skola är och vilken status den får har inte att göra med varifrån eleverna kommer utan om hur mycket resurser den får. Små skolor har ofta bättre möjlighet att se till den enskilda eleven och synliggöra vilka behov som finns. Men det krävs resurser, lärare och pedagoger.

Anledningen är så klart inte vilka elever som går på skolan utan om att dagens politiker från Vänsterpartiet till Moderaterna präglas av ett kortsiktigt ekonomiskt tänkande om budget i balans före vilka behov som finns.  Detta visade sig sedan då vänsterpartisten angav de ekonomiska skälen:

– Stänger vi skolan frigörs tre miljoner vi kan använda till att satsa på fler lärare, sa han.

Om nedläggningen går igenom kommer 90 barn i årskurserna F-3 att flyttas. De förflyttas då till Särlaskolan, Byttorpsskolan eller Hestra Midgårdsskolan. Även Fritidshemmen Skiftesgatan och Villagatan kommer i så fall flyttas till Svedjeskolan och Viskaforsskolan. Dessa ständiga omorganisationer för barn och lärare är inget som gynnar utbildningen utan skapar oro och svårigheter hos barnen. Även på hösten 2008 flyttades mellanstadieeleverna på Norrbyskolan.

Rättvisepartiet Socialisterna står på föräldrarnas, barnens och lärarnas sida mot denna nedläggning. Att det är Vänsterpartiet som håller i ordförandeklubban visar hur tomma deras löften är i val om ”Välfärd åt alla”. Vad som kan rädda skolan är om föräldrar, elever och lärare inleder en målinriktad kamp för skolans överlevnad.

Rättvisepartiet Socialisterna kräver:
Nej till nedläggning – Bevara småskolorna
Rusta upp skola och barnomsorg
Öka lärartätheten – mindre klasser
För ett nytt arbetarparti

Kristofer Lundberg

Borås Tidning

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: